Φοιτητική ζωή: Πρώτη φορά μόνος/η στο δικό σου σπίτι.

Δες μερικές πρακτικές συμβουλές, χρήσιμες για όταν θα είσαι μόνος/η στο σπίτι για 1η φορά στη φοιτητική σου ζωή.

Η έναρξη της φοιτητικής σου ζωής βρίσκεται μόλις μια ανάσα μακριά και για πρώτη φορά θα μείνεις εντελώς μόνος/η στο δικό σου σπίτι. Αυτό από τη μια μπορεί να σημαίνει ενθουσιασμός και από την το απόλυτο χάος για το τι πρόκειται να συναντήσεις.

Μην φοβού όμως! Κάθε αρχή και δύσκολη δε λένε; Και πολύ καλά τα λένε. Ωστόσο, είναι ντε φάκτο πως η φοιτητική σου ζωή έχει να σου προσφέρει σωρεία εμπειριών και σε καμία περίπτωση δεν αξίζει να «πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό». Γιατί το’ χεις!

Σίγουρα, το να μένεις στο δικό σου σπίτι, για πρώτη φορά, είναι μοναδικό και γι’ αυτό πρέπει να βάλεις στην άκρη το άγχος και να δράσεις έξυπνα.

Μην ξεχνάς τα φώτα αναμμένα

Σβήνε τα φώτα όσο θα λείπεις από το σπίτι για να μην καίνε άδικα και μην το παίζεις κροίσος, δεν είσαι ούτε ο Ωνάσης, ούτε ο Νιάρχος. Η ηλεκτρική ενέργεια κοστίζει και πρέπει να’σαι προσεκτικός/ή αν δεν θες να δεις παραφουσκωμένους λογαρισμούς.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Να σβήνεις τον θερμοσίφωνα

Κλείνε τον θερμοσίφωνα όταν βγαίνεις – ειδικά όταν πρόκειται να λείπεις για πολλές ημέρες – για να μην γίνει μπουρλότο το σπίτι – και ολάκερη η πολυκατοικία μη σου πω. Η σωστή χρήση του θερμοσίφωνα θα σου γλυτώσει χρήματα και ενέργεια.

Να βγάζεις τις συσκευές από την πρίζα

Τσέκαρε τις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές όταν βγαίνεις τη βόλτα σου ή όταν φεύγεις για διακοπές, γιατί δεν γίνεται να ζεις με το μόνιμο άγχος και με κλισέ ερωτήσεις του τύπου «έκλεισα το κλιματιστικό;» ή «έβγαλα τη σόμπα από την πρίζα;» να ταλανίζουν το μυαλουδάκι σου.

Να ζητήσεις οδηγίες πριν βάλεις πλυντήριο για 1η φορά

Πριν βάλεις πλυντήριο διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες ή ρώτα τη μαμά για την απαραίτητη καθοδήγηση. Εκτός να θες τα ρούχα σου να μετατραπούν σε βαπτιστικά. Μια, δύο, τρεις, που θα πάει θα τα μάθεις και θα’ σαι αυτόνομος/η και σ’ αυτό το κομμάτι.

Να κλειδώνεις την πόρτα και να ασφαλίζεις τα παράθυρα

Να είσαι βέβαιος/η ότι κάθε φορά που φεύγεις απ’ το σπίτι κλείνεις τα παράθυρα και κλειδώνεις την πόρτα. Επίσης, φίλα τα κλειδιά σου σαν κόρες οφθαλμών και μην τα ξεχνάς όπου να’ ναι και σίγουρα όχι έξω από την πόρτα όταν γυρίζεις σπίτι – έχει συμβεί σε όλους ουκ ολίγες φορές και το πάθημα μας έγινε πάθημα. Η ασφάλεια πρέπει να παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη ζωή σου no matter what.

Να κρατάς επαφές με όσους μένουν στα γειτονικά διαμερίσματα

Γνώρισε τους γείτονες σου γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα χρειαστείς λίγη ζάχαρη ή κάποια βοήθεια. Μην είσαι σνομπ και προπάντων μην γίνει ο ενοχλητικός ή φασαριόζος γείτονας. Just don’t! Να είσαι φιλικός/ή, ευχάριστος/η και συνεργάσιμος/η.

svg+xml;charset=utf-8,%3Csvg%20xmlns%3D%27http%3A%2F%2Fwww.w3

Μην παραλείπεις να καθαρίζεις το σπίτι σου τακτικά

Μείνε οργανωτικός/η και διατήρησε το σπίτι σου καθαρό και τακτικό με ολιγόλεπτες καθημερινές εργασίες. Κάνε κάθε μέρα κάτι λίγο. Λίγο σκούπισμα, λίγο σφουγγάρισμα. Και κράτα το σπίτι σου στην εντέλεια, χωρίς να κουράζεσαι με την γενική φασίνα. Μια σωτήρια συμβουλή είναι να πλένεις τα πιάτα σου καθημερινά, μόλις φας, και να μην αφήνεις τα πιάτα να γίνουν στοίβα στον νεροχύτη γιατί μετά δεν θα θες ούτε να μπεις στην κουζίνα σου. Επιπλέον, λίγο ξεσκόνισμα και σκούπισμα σε καθημερινή βάση… δεν σκότωσε ποτέ κανέναν! Μην τα αμελείς!

Να κρατάς περιορισμένη την χρήση των οικιακών συσκευών

Φρόντισε να μην αφήνεις ανοιχτά επ’ αόριστόν σόμπες, καλοριφέρ ή/και κλιματιστικό γιατί θα σου έρθει ο κούκος αηδόνι στους λογαριασμούς και μετά τόσο εσύ όσο και οι δικοί σου θα τραβάτε τα μαλλιά της κεφαλής σας. Αξιολόγησε το πότε και το γιατί πρέπει να μια συσκευή να είναι σε λειτουργία και μην αφήνεις 24/7 on συσκευές που δεν χρειάζεσαι.

spitogatos.gr

Loading

Compare listings

Compare