Πώς θα φροντίσεις τον κήπο σου τον Φεβρουάριο.

Ο κήπος σου χρειάζεται φροντίδα και τον Φεβρουάριο. Μάθε τι πρέπει να κάνεις για να τον απολαμβάνεις και όσο κρατάει ο χειμώνας.

Φεβρουάριος. Οι χειμωνιάτικες μέρες είναι ακόμα εδώ, αλλά σύντομα η άνοιξη θα κάνει την εμφάνισή της. Παρά το κρύο και τη βροχή (ίσως και το χιόνι), είναι ο κατάλληλος μήνας για να απολαύσεις και ηλιόλουστες μέρες στον κήπο σου.

Όσο τις απολαμβάνεις, βέβαια, καλό είναι να ασχοληθείς με τις εργασίες που χρειάζεται να γίνουν τον μήνα αυτόν. Ποιες είναι;

Κλάδεμα με ενσυναίσθηση

Μην ξεχάσεις τον Φεβρουάριο να κλαδέψεις τα καρποφόρα δέντρα του κήπου. Οι θάμνοι, τα αναρριχώμενα και τα καλλωπιστικά δέντρα θέλουν, επίσης, κλάδεμα ανανέωσης ή διαμόρφωσης. Παρατήρησε τα δέντρα και τους θάμνους και αποφάσισε για ποιον λόγο θέλεις να κλαδέψεις το κάθε φυτό. Το κλάδεμα γίνεται για να ενισχύσεις την νέα βλάστηση και την ανθοφορία τους.

Επίσης, είναι η ευκαιρία να αφαιρέσεις ξερά κλαδιά ή αυτά που έχουν κάποια προσβολή. Παρατήρησε ποιο κλαδί θέλεις να κόψεις και ξεκίνα να κάνεις την τομή είτε κάτω από το σημείο που δείχνει να έχει προσβολή είτε πάνω από το «κόμπο» που θα δώσει τον νέο βλαστό. Αν είναι δυνατό, χρησιμοποίησε χειροκίνητα εργαλεία (πριόνι ή ψαλίδι) για να συνδεθείς περισσότερο με το φυτό και να παρατηρείς τις κινήσεις σου, ενώ ακούς τον ήχο του ξύλου που κόβεται. Κάθε κλαδί που κόβεις δίνει χώρο σε ένα νέο, πιο δυνατό και υγιές.

 

Εποχή για λίπανση

Ο Φεβρουάριος είναι ο κατάλληλος μήνας για λίπανση. Οι βροχές θα βοηθήσουν να απορροφηθεί καλύτερα το λίπασμα από το έδαφος και έτσι να θρέψει τα φυτά με τα απαραίτητα στοιχεία. Η χρήση οργανικού λιπάσματος θα βοηθήσει τα φυτά και θα προστατέψει το χώμα από ανεπιθύμητες χημικές ουσίες. Καθώς θα λιπαίνεις το φυτό, σκέψου ότι του προσφέρεις τροφή για να γίνει πιο εύρωστο. Ρίξε το λίπασμα σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία, κυκλικά, ώστε να καλύψει νοητά το ριζικό του σύστημα.

 

Τι να φυτέψεις στον κήπο τον Φεβρουάριο

Ακόμα και στη καρδιά του χειμώνα μπορείς να προσθέσεις χρώμα στον κήπο ή το μπαλκόνι. Είναι η κατάλληλη εποχή για πρίμουλες, ανεμώνες, βιολέτες, φρέζιες, πανσέ κ.ά. Παρατήρησε τα σημεία όπου επιθυμείς να έχει χρώμα, σκέψου το αποτέλεσμα και μετά κάνε τις κατάλληλες επιλογές. Τα λουλούδια που θα φυτέψεις δίνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα: ότι η άνοιξη πλησιάζει και μαζί της η αισιοδοξία, η δημιουργία και η ευγνωμοσύνη.

Ο μήνας αυτός είναι επίσης κατάλληλος για να φυτέψεις φυλλοβόλα δέντρα και θάμνους. Όσο για τα αειθαλή φυτά, καλό είναι να περιμένεις λίγο, ώστε να αποφύγεις ζημιές από το κρύο.

Τώρα, μπορείς να ξεκινήσεις να προετοιμάζεις τα παρτέρια που θέλεις να φυτέψεις την άνοιξη. Σκάλισε το χώμα και πρόσθεσε κομπόστ ή τύρφη για να το βελτιώσεις. Ξεκίνα μια λίστα με φυτά που επιθυμείς να φυτέψεις και πάρε έμπνευση από φωτογραφίες, ώστε να σχεδιάσεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς.

Τέλος, συνέχισε να προστατεύεις τα φυτά σου, γιατί ο καιρός είναι ακόμα κρύος και μπορεί να έρθει παγωνιά και χιόνια. Το πότισμα γίνεται αραιά, μόνο όταν το χώμα είναι στεγνό.

 

Η ώρα του λαχανόκηπου

Συνέχισε να μαζεύεις τα χειμωνιάτικα λαχανικά που έχεις φυτέψει. Ξεκίνησε το σπορείο σου, τοποθετώντας σπόρους ανοιξιάτικων λαχανικών, όπως η ντομάτα και η πιπεριά. Σε πιο ζεστά μέρη, μπορείς να ξεκινήσεις το φύτεμα αρωματικών, όπως ο δυόσμος, ο άνηθος και ο μαϊντανός. Επίσης, είναι η κατάλληλη εποχή για να ανανεώσεις το χώμα του λαχανόκηπου.

 

https://www.ow.gr/living/pos-tha-frontiseis-ton-kipo-sou-ton-fevrouario/

Loading

Compare listings

Compare