Ανασκόπηση Χρονιάς από τον Ξενοφών Ζαδέ.

2022: Aναλογίζομαι πως ήταν μια πολύ καλή χρονιά αν και δεν την είχα σχεδιάσει έτσι και κατά ομολογία των περισσοτέρων επαγγελματιών και φίλων όντως ήταν μια χρονιά γεμάτη και με θετικό πρόσημο.

Αν θα μπορούσα να ξεχωρίσω δύο μεγάλους σταθμούς γεγονότων, ο ένας θα είναι η έξοδος από την covid περίοδο και ο δεύτερος ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις που ακολούθησαν.

Το αποτύπωμα του covid είναι σε οικονομικό επίπεδο σημαντικό, οι αγορές κινηθήκανε, ο κόσμος μετακινήθηκε ( ρεκόρ χρονιά για τον τουρισμό ) , οι αγοραπωλησίες αυξηθήκανε και γενικά η ψυχολογία του κόσμου επανέρχεται.

Τα αποτελέσματα βέβαια της περιόδου covid φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να εμφανίζονται και το επόμενο διάστημα, κυρίως στη ψυχολογία μας. Εμφανώς αισιόδοξοι για το 2023 αν συνεχίσει έτσι, όμως επειδή όποτε κάνουμε σχέδια κάτι συμβαίνει , έτσι πρόσφατα διαβάζουμε οτι στην Κίνα η έξαρση του ιού είναι και πάλι στο κόκκινο…ας δούμε λοιπόν τι μας επιφυλάσσει.

Από την άλλη ο πόλεμος στην Ουκρανία μας πήγε πίσω σε αρκετά πράγματα κυρίως με την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια και την αύξηση του πληθωρισμού, ενώ η αγορά ακινήτων ενώ ταρακουνήθηκε στην αρχή , με τις αυξήσεις στο κόστος οικοδομικών εργασιών και το πάγωμα μεγάλων επενδύσεων Ρωσικών κεφαλαίων, βρήκε γρήγορα το ρυθμό της και κινήθηκε ανοδικά με επενδύσεις και έξαρση της ανοικοδόμησης.

Παρατηρώντας δύο αγορές , μια επαρχιακή , αυτή της Λάρισας και της Αθήνα, ήτανε χρονιά σταθερότητας και συμβολαίων, όταν ξεκαθάρισε το τοπίο με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων που μας είχε παγώσει τις μεταβιβάσεις, η αγορά βρήκε το δρόμο της και το καλύτερο είναι ότι είχε σταθερό ρυθμό χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις. Φέτος , από την πλευρά μας ,εξυπηρετήσαμε περισσότερες εταιρίες και η δυναμική αυτών θα κερδίζει συνέχεια έδαφος.

Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα στη διαμεσολάβηση είναι οι ροές συμβολαίων, συνήθως υπάρχουν μήνες κενοί κ μήνες με συμβόλαια, φέτος υπήρξε μόνιμη ροή και δυνατότητα προγραμματισμού για το μέλλον. Ένα επίσης χαρακτηριστικό ,είναι ότι ο κόσμος δεν σταμάτησε να κλείνει ακίνητα ακόμα και τον Δεκέμβριο ! που παραδοσιακά τότε γίνονται τα συμβόλαια και αναμένουμε από νέα χρονιά. Αυτό μας δίνει μια θετική ενέργεια για δουλειά το 2023 και ενώ παγκοσμίως υπάρχει ύφεση των αγορών ,ακόμα η Ελλάδα φαίνεται να συνεχίζει .

Το επιχειρείν στην διαμεσολάβηση έχει αλλάξει, όποιος δεν το έχει καταλάβει και θεωρεί οτι με ενέργειες του παρελθόντος θα μπορούν να φέρουν αποτελέσματα αύριο, σύντομα θα αντιληφθεί ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Οι ανάγκες των καταναλωτών έχουν αλλάξει, είναι πλέον απαιτητικοί ( και καλά κάνουν) , ένας μόνος μεσίτης δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει ,για αυτό μεγαλώνουν οι ομάδες και οι μεγάλες εταιρίες ακινήτων. Η τεχνολογία , είναι απαραίτητη για να ξεχωρίσει κάποιος και όποιος πιστεύει οτι μπορεί κ χωρίς ,μάλλον θ απογοητευτεί. Φυσικά όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν απόφαση από τον εκάστοτε επαγγελματία πόσο δυναμικά θέλει να παίξει στην αγορά, πάντως οι κανόνες αλλάζουν.

Η διάθεση , κλείνοντας ,είναι θετική για την επόμενη χρονιά και υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία, τ ακίνητο παραμένει μια από τις πρώτες επιλογές για επένδυση και η δυναμική της αγοράς θα ανέβει.

Το ερώτημα προς τους επαγγελματίες συμβούλους ακινήτων για το 2023, είναι πώς θα βλέπατε τον εαυτό σας την επόμενη χρονιά ?

 

Με εκτίμηση

Ξενοφών Ζαδές

 

 

Loading

Compare listings

Compare