Μία νέα οικονομική κρίση προ των πυλών?

Μία νέα οικονομική κρίση προ των πυλών ?

Οι μεγαλύτερες παγκόσμιες αγορές, οι τράπεζες και το οικονομικό σύστημα, εδώ και καιρό αντιλαμβάνονται μια άλλη πραγματικότητα σε σχέση με την Ελληνική αγορά ακινήτων.

Η αύξηση των επιτοκίων, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν δημιουργήσει μια ύφεση παγκοσμίως . Η αγορά των ακινήτων δοκιμάζεται, μεγαλύτερος χρόνος απορρόφησης των ακινήτων, λιγότεροι αγοραστές με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών.

Η χώρα μας έχει διανύσει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση, κατόπιν ακολούθησε η υγειονομική κρίση και τώρα φαίνεται ότι ακολουθεί μια αλλαγή. Τι όμως ισχύει στην Ελλάδα και κατά πόσο θα μας επηρεάσει το επόμενο διάστημα?

Η ‘αλλαγή’ είναι βέβαιη ότι θα έρθει και στο σπίτι μας, το αντιληφθήκαμε το 2008 και πολύ πιο γρήγορα το 2019, απλά φαίνεται ότι ξεχνάμε εύκολα. Το ερώτημα είναι τί μπορώ να κάνω και κατά πόσο θα σχετιστεί με την αγορά ακινήτων.

Η απάντηση στο τι μπορώ να κάνω, έρχεται από την προηγούμενη εμπειρία μας, απλά μειώσαμε την κατανάλωση, πιέσαμε τις ανάγκες μας, αντικαταστήσαμε την ποιότητα ίσως με πιο οικονομικές επιλογές και προσπαθήσαμε να μην έχουμε οικονομικά ανοίγματα στην αγορά απλά γιατί δεν βγαίνανε τα μαθηματικά.

Η αγορά ακινήτων από την άλλη, στη χώρα μας, φαίνεται ότι έχει μεγάλη δυναμική, με επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί, ικανοποιητική ζήτηση από εσωτερικό και εξωτερικό, έλλειψη καλών προσφερόμενων ακινήτων και αξίες που μπορεί ν ανέβηκαν, όμως δεν έχουν φτάσει στα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά επίπεδα. Οι τράπεζες έχουν διάθεση να χρηματοδοτήσουν, έστω με μεγαλύτερο κόστος και γενικά δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ακόμα την ύφεση του εξωτερικού.

Το να επενδύσω σε ακίνητο σήμερα, θεωρώ ότι είναι μια καλή τοποθέτηση. Όμως θα πρέπει ν αναλογιστώ και άλλες παραμέτρους, που μέσα στις κρίσεις είναι απαραίτητες να λαμβάνονται υπόψιν.

-Τι θα το κάνω το ακίνητο που θα αποκτήσω?

– Πως αγοράζω? 

– Μήπως είναι προτιμότερο λόγω πληθωρισμού να μετατρέψω τα χρήματα μου σ ακίνητο ?

– Είναι καλύτερα τώρα ή αργότερα αν θα πέσουν οι αξίες?

– Πόσο θα πέσουν οι αξίες και για πόσο διάστημα ?

Καταλήγοντας, η  αγορά μας θα δεχτεί πίεση και δεν γνωρίζει κανένας, πόσο θα επηρεαστεί και για πόσο χρονικό διάστημα.  Όμως είναι προτιμότερο από τώρα να αναλογιστούμε μια τέτοια εξέλιξη και να είμαστε πιο προετοιμασμένοι. Αν θέλω να πουλήσω, ίσως να κοστολογήσω πιο ανταγωνιστικά , αν θέλω ν αγοράσω και βρω αυτό που θέλω να το αγοράσω άμεσα.

 Έχουμε πρόσφατες εμπειρίες σχετικά. Το θέμα είναι πόσο έχουμε κουραστεί ψυχολογικά, να μεταβαίνουμε από την μία κρίση στην άλλη και πόσο θ αντέξουμε για την επόμενη.

 

Με εκτίμηση

Ξενοφών Ζαδές

 

 

Loading

Compare listings

Compare