Πως θα κινηθεί το 2022? Ανασκόπηση χρονιάς από τον Ξενοφώντα Ζαδέ

zades-zaraktiristiki
Όταν ξεκινούσε το 2021 είχα την αίσθηση  ότι θ αργούσε να τελειώσει εν μέσω covid και καραντίνων γιατί θεωρούσα ότι ο χρόνος θα επιβράδυνε, όμως έκανα λάθος. Έτσι περίπου 365 ημέρες μετά, έρχεται η ώρα του απολογισμού και της προσωπικής προσέγγισης των γεγονότων. Μοιράζοντας τον χρόνο μου μεταξύ Λάρισας και Αθήνας, παρατηρώντας δύο αγορές και προσπαθώντας να ισορροπήσω στις καταστάσεις, έκανα την προσωπική μου ανασκόπηση.

Παλιότερα, έκανα λόγο για την ουσιαστική ενδοσκόπηση του καθένα μας , σε διάφορους τομείς , επαγγελματικό, βιολογικό ,οικογενειακό και φυσικά στον ψυχολογικό. Σε μία κουβέντα πρόσφατα με τον γιό μου, ( 11 ετών ) , προσπαθούσα να του εξηγήσω πόσο σημαντικό είναι να κάνει κάποιος τα ‘σημαντικά πράγματα ‘ακόμα και όταν δεν κοιτάει κανείς, δηλαδή ακόμα και στις διακοπές σου να έχεις ένα πρόγραμμα και υγιείς ρουτίνες, εξηγώντας για την σπουδαιότητα της  διατροφής,  της άθλησης αλλά και της ξεκούρασης .

Η χρονιά που μόλις πέρασε , θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια παγκόσμια αναμπουμπούλα καθώς κυριάρχησε ο covid με τις μεταλλάξεις και τα θύματα του, ενώ φάνηκε στον πόλεμο της επιβίωσης να ακολουθούμε και φέτος τις εξελίξεις ανάλογα με την κινητικότητα του ιού. Δεν μπορώ ακόμα και σήμερα να καταλάβω γιατί είμαστε αντίθετοι στην πρόληψη από έναν εχθρό που αφήνει θύματα από τη μία και απο την άλλη δημιουργεί τα ‘θύματα’ της επόμενης ημέρας. Η προσέγγιση μου είναι ενός απλού ανθρώπου, που παρατηρεί φίλους ,γνωστούς να χάνονται και τα θύματα που αναφέρω της επόμενης ημέρας, είμαστε όλοι εμείς που πιέζουμε τους εαυτούς μας στα όρια της ψυχολογικής ισορροπίας . Αύριο ( ή και σήμερα ) θα δούμε συμπεριφορές που τουλάχιστον παλιότερα σπανίζανε. Φέτος στη χώρα μας ,καταγράφηκαν δολοφονίες συνανθρώπων μας που όμοιες δεν έχουμε ξαναδει.

Ας προσεγγίσουμε όμως τα πράγματα από επαγγελματικής σκοπιάς: Η αγορά ζητάει περισσότερο από ποτέ ανθρώπους να την υποστηρίξουν στην ανάπτυξη μετά την covid εποχή. Η νοοτροπία όμως των τελευταίων δεκατιών που επέβαλε το παιδί μου να μην γίνει τεχνίτης ή εργάτης γης ή πωλητής, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην κοινωνία που έχει άμεση ανάγκη για ανθρώπους παραγωγικούς και δεν βρίσκει. Επιλέγοντας οι περισσότεροι να δημιουργήσουμε επιστήμονες (που κανείς δεν υποβιβάζει την σπουδαιότητα τους και  ευτυχώς ήταν αυτοί που μας έσωσαν από covid κλπ) αφήνοντας επαγγέλματα που χρειάζονται , όπως αυτό της οικοδομής . Το μεγαλύτερο όμως κοινωνικό θέμα που δημιουργήσαμε από αυτή τη νοοτροπία, είναι η έλλειψη ελπίδας στους νέους, παρατηρώντας κινήματα παγκοσμίως εγκατάλειψης της προσπάθειας ανάπτυξης μέσω της εργασίας και μια αποδόμηση των τρόπων της κοινωνίας και της ζωής γενικότερα. Νέοι άνθρωποι που επιλέγουν να μην εργάζονται και να επιβιώνουν με επιδόματα δημοσίου , ρίχνοντας την ποιότητα ζωής τους και το ενδιαφέρον για ανάπτυξη. Τα διάφορα κινήματα έχουν σαν μοτο τους ότι δεν χρειάζεται η εργασία και όλα είναι μια αυταπάτη.

Αποτέλεσμα των παραπάνω, η δυσκολία εξεύρεσης στελεχών πωλήσεων και άλλων ειδικοτήτων.

Τι προβλήματα έχει όμως η αγορά και πως θα κινηθεί το 2022?

Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα είναι η ανισότητα μεταξύ μισθών και ενοικίων πλέον. Η ολοένα αύξηση των ενοικίων και η σταθερότητα στους μισθούς έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο πρόβλημα, ακριβές περιοχές στην Αθήνα ειδικά, έχουν αντικαταστήσει τους παλιούς κατοίκους με νέους από εξωτερικό ή αυτούς με μεγάλα εισοδήματα. Εταιρίες δεν μπορούν να βρούνε εργαζόμενους γιατί το κόστος ενοικίων είναι μεγάλο και ο κόσμος δεν έρχεται .

Η αγορά του νεόδμητου από την άλλη , φαίνεται να συνεχίζει με σκαμπανεβάσματα στη ζήτηση τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, ενώ το κόστος οικοδομής έχει δημιουργήσει μεγάλο πονοκέφαλο ειδικά στους εργολάβους που κάνανε πωλήσεις στα σχέδια χωρίς να υπολογίσουν τις μεγάλες αυξήσεις. Ένα από τα μεγάλα ζητήματα της επόμενης χρονιάς θα είναι η ακρίβεια στα υλικά και το τελικό κόστος στα διαμερίσματα , νεόδμητα η ανακατασκευασμένα, ένα γεγονός που από μόνο του μπορεί να παρασύρει τις τιμές και των μεταχειρισμένων προς τα πάνω.

Η αγορά της διαμεσολάβησης το 2021 είχε και αυτή τα πάνω της και τα κάτω της, περάσαμε το πρώτο εξάμηνο δύσκολα ,με τις περισσότερες υποθέσεις να πηγαίνουν πίσω ενώ από το Σεπτέμβριο και μετά υπήρχε μια δυναμική που πήγε μέχρι το τέλος της χρονιάς . Επίσης λόγω παρατάσεων σε θέματα νομοθεσίας,  φαίνεται οτι θα κινηθεί σε καλό επίπεδο μέχρι τον Ιανουάριο του 2022. Μια χρονιά σαφώς καλύτερη απο το 2020, με την ελπίδα οτι ο covid θα μπορέσει να ελεχθεί φέτος, να γίνουν οι επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί και να έχουμε ανάπτυξη και ευημερία στην αγορά.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους επαγγελματίες συμβούλους ακινήτων ,παραμένει η προστιθέμενη αξία των υπηρεσιών τους στην κοινωνία, πως δηλαδή θα κάνουν την αγορά να εκτιμήσει οτι η συνεργασία με έναν επαγγελματία θα έχει όφελος. Τα πράγματα σαφώς είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με παλιότερα όμως ακόμα υπολειπόμαστε της κοινωνικής αναγνώρισης που χρειάζεται το επάγγελμα μας . Ο μόνος τρόπος είναι η υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και η συνέχιση εξυπηρέτηση των πελατών μας, κυρίως στις δύσκολες εποχές.

Εν κατακλείδι αισθάνομαι τυχερός που έχω ανθρώπους που είναι δίπλα μου στα δύσκολα και παραμένουν πιστοί στο κοινό όραμα για υπέροχα πράγματα . Οι δύο τελευταίες χρονιές ήταν απο τις πιο δύσκολες, δοκιμαστήκαμε ξανά ,όμως αντέξαμε, με απώλειες σε ανθρώπους όμως με σταθερές τις αξίες μας . Η δυσκολία των εποχών δεν μπορεί να διαμορφώνει και τις συμπεριφορές μας, εκεί νομίζω είναι και η διαφορά των επαγγελματιών με των υπολοίπων.

Εύχομαι ένα 2022 γεμάτο υγεία… και να είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας!

Με αγάπη

Ξενοφών Ζαδές

Loading

Compare listings

Compare