Όλο και περισσότερα σπιτικά στολίζουν δέντρο από νωρίς, έχετε αναρωτηθεί όμως, ποτέ, πώς προέκυψε το έθιμο με το χιλιοτραγουδισμένο στολισμένο έλατο;

Μπορεί σύμφωνα με την ελληνική παράδοση οι οικογένειες να στόλιζαν καραβάκι, αυτό όμως με τα χρόνια άλλαξε και οι περισσότεροι στολίζουμε έλατο, ένα έθιμο ευρωπαϊκό που ενσωματώθηκε και στην ελληνική κουλτούρα με τα χρόνια. Γιατί, όμως, στολίζουμε χριστουγεννιάτικο δέντρο και από πού προήλθε αυτό το έθιμο;

χριστουγεννιάτικο δέντρο συμβολισμός στολισμού

Η ιστορία για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Πολλοί πιστεύουν ότι η παράδοση του χριστουγεννιάτικου δέντρου προέρχεται από τη Βρετανία και ξεκίνησε από τη βικτωριανή εποχή, δηλαδή την εποχή όταν η βασίλισσα Βικτώρια ανέλαβε τον θρόνο, από το 1837 έως το 1901. Η βασίλισσα και ο σύζυγός της ήταν λάτρεις των Χριστουγέννων!

Ωστόσο, η παράδοση με τον στολισμό ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Στην πραγματικότητα προέρχεται από τη Γερμανία, όπου γεννήθηκε ο Πρίγκιπας Αλβέρτος και συστήθηκε στην Αγγλία όταν στον θρόνο βρισκόταν ο Βασιλιάς Γεώργιος Γ‘.

 

κόκκινες μπάλες σε χριστουγεννιάτικο δέντρο

Αυτός είχε μια Γερμανίδα σύζυγο, τη Σαρλότε, η οποία συνήθιζε να στολίζει δέντρο για την οικογένειά της το 1790. Παρόλα αυτά, η βασίλισσα Βικτώρια και ο πρίγκιπας Αλβέρτος θεωρείται ότι ήταν αυτοί που το έκαναν τόσο διάσημο και έφεραν στη μόδα τον στολισμό του δέντρου τα Χριστούγεννα, γι’ αυτό και πολλοί θεωρούν ότι η παράδοση ξεκίνησε στη Μ. Βρετανία.

Αρχικά ο κόσμος τοποθετούσε τα δέντρα στο τραπέζι, καθώς ήταν μικρά. Όταν, όμως, κατέφτασαν τα μεγαλύτερα δέντρα που εισήγαγαν από τη Νορβηγία, όλοι άρχισαν να τα βάζουν στο πάτωμα κι από κάτω να τοποθετούν τα δώρα για τους αγαπημένους τους.

Γιατί προτιμάμε έλατο και κόκκινα στολίδια

Ο λόγος που στολίζουμε έλατο αντί για άλλου είδους δέντρου είναι γιατί είναι αειθαλές, που σημαίνει ότι διαθέτει έντονα πράσινα φύλλα ακόμα και το χειμώνα, δεν μαραίνεται, οπότε συμβολίζει την αιώνια ζωή του Χριστού.

Το σχήμα του έλατου είναι τριγωνικό, μεγαλύτερο κάτω που στενεύει προς τα επάνω, οπότε αυτό συμβολίζει την Αγία Τριάδα, ενώ το αστέρι στην κορυφή παραπέμπει στο φωτεινό άστρο της Βηθλεέμ που οδήγησε τους μάγους στην φάτνη.

Τα στολίδια επιλέγονται συνήθως σε κόκκινο χρώμα, ειδικά οι μπάλες, πράγμα που συμβολίζει τη θυσία του Κυρίου (παραπέμποντας στο αίμα του Χριστού). Επιπλέον, όλα τα υπόλοιπα που συμπληρώνουν τον στολισμό του δέντρου θυμίζουν εικόνες από την γέννηση του Ιησού.

TravelStyle