Η καρδιά του Θεσσαλικού Κάμπου χτυπά εδώ και χιλιάδες χρόνια στη Λάρισα, τη νύμφη του Πηνειού, το οικονομικό, διοικητικό, εμπορικό, αγροτικό και συγκοινωνιακό κέντρο της Θεσσαλίας, που δεν έχασε το ρόλο της ως σημαντική πρωτεύουσα καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της.
Οι μύθοι που συνοδεύουν κυρίως την ονομασία της ποικίλουν, τα ίχνη της ιστορίας της χάνονται σχεδόν 4.000 χρόνια πίσω, όμως η Λάρισα του σήμερα είναι μια πόλη σύγχρονη, με νεανικό σφρίγος και ζωντάνια, φιλική στους επισκέπτες χάρη στις μεγάλες πλατείες της, τα πάρκα, τους πεζόδρομους και τις ατέλειωτες επιλογές από καφέ, εστιατόρια και μπαρ.
Η αξιοσημείωτη πολιτιστική της κίνηση και τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα την καθιστούν μια πρωτότυπη μεν, αλλά σίγουρα αξιόλογη επιλογή για ένα γεμάτο εμπειρίες city break. Με τον Πηνειό ποταμό να τη διασχίζει, τις γύρω παραλίες να χαρίζουν δροσιά και χαλάρωση και τα χωριά που την πλαισιώνουν να μας μυούν στην κουλτούρα του τσίπουρου, να μας συστήνουν εξαιρετικές οινικές ποικιλίες και να μας γλυκαίνουν με τον διάσημο σε όλη τη χώρα βουτυράτο χαλβά, η Λάρισα κάνει την έκπληξη και κερδίζει όποιον την επιλέξει ως προορισμό του.
Γιατί να πάτε τον Οκτώβριο
Με τις υψηλές θερμοκρασίες που συχνά το καλοκαίρι χτυπούν κόκκινο να είναι παρελθόν, δίνοντας τη θέση τους σε απολαυστικά άδειες και ακόμη ζεστές θάλασσες, με τα χρώματα του φθινοπώρου να ντύνουν με πανέμορφες αποχρώσεις τα γύρω χωριά και τις όχθες του Πηνειού, με τα καζάνια και τους αποστακτήρες του τσίπουρου να βρίσκονται κυριολεκτικά υπ΄ατμόν μετά το πέρας του τρύγου και την πόλη να έχει επανέλθει στους ζωηρούς ρυθμούς της, ο Οκτώβριος είναι μια εξαιρετική περίοδος για να ανακαλύψετε τις κρυφές ομορφιές της Θεσσαλικής μεγαλούπολης και των περιχώρων της.
Το τριήμερο της εθνικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου, οι εορταστικές εκδηλώσεις αναμένονται λαμπρές, καθώς η Λάρισα αποτίνει φόρο τιμής στην επέτειο του «Όχι» με φωταγωγήσεις κτηρίων, τις καμπάνες όλων των εκκλησιών να χτυπούν χαρμόσυνα και εκτός από παρελάσεις των Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, μαθητών, προσκόπων, πολιτιστικών συλλόγων και τμημάτων των ενόπλων δυνάμεων, θα δείτε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και τη Φιλαρμονική του Δήμου Λάρισας. Μη χάσετε τη Γιορτή Κάστανου που διοργανώνεται κάθε Οκτώβριο στο χωριό Καρίτσα, μεταξύ Αγιόκαμπου και Νέων Πόρων.
Τι να κάνετε
Άγνωστα στους περισσότερους, η Λάρισα διαθέτει σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, συγκεκριμένα όχι ένα, αλλά δύο αρχαία θέατρα. Το καλύτερα διατηρημένο Α΄, είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα του 3ου αι. π.Χ., στη νότια πλευρά του λόφου Φρούριο και ουσιαστικά στο κέντρο της πόλης, περιοχή όπου είχε χτιστεί κατά την αρχαιότητα η οχυρωμένη ακρόπολη της Λάρισας. Αφιερωμένο στο θεό Διόνυσο, με 12.000 θέσεις και διττό ρόλο, χρησιμοποιούνταν για θεατρικές παραστάσεις και λατρευτικές εκδηλώσεις, αλλά εδώ λάμβαναν χώρα και οι συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών.
Λίγο δυτικότερα, το αποκαλούμενο Β΄ Αρχαίο Θέατρο ανάγεται στη ρωμαϊκή περίοδο και είναι εκείνο που αντικατέστησε το Α’. Μείνετε στην περιοχή και ανηφορίστε ως την κορυφή του λόφου του Φρουρίου όπου θα συναντήσετε το Μπεζεστένι, το καλοδιατηρημένο οθωμανικό μνημείο του 15ου αιώνα, που στέγαζε τη σκεπαστή αγορά της πόλης απαριθμώντας 19 καταστήματα, συγκεντρώνοντας γύρω του μεγάλο παζάρι και αποτελώντας για 300 χρόνια το επίκεντρο της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής. Στο μεταξύ, πίσω από το Φρούριο, ένα άλλο κτήριο, ο αποκαλούμενος Μύλος του Παππά, μαρτυρά τη βιομηχανική ανάπτυξη της Λάρισας του 19ου αιώνα.
Με την εντυπωσιακή του πρόσοψη από πέτρα και τούβλα, το κτήριο λειτουργούσε από το 1883 ως βιομηχανικό συγκρότημα αλευροποιίας, με μια πυρκαγιά να τερματίζει τη λειτουργία του το 1920. Πλέον στεγάζει το, Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, μια ενδιαφέρουσα διαδρομή στην πορεία τεχνολογικής εξέλιξης και τα μυστικά της βιομηχανικής επεξεργασίας των σιτηρών. Σε έναν άλλο λόφο νοτιότερα, στον λόφο Μεζούρλου, το Διαχρονικό Μουσείο θεωρείται το σημαντικότερο σε όλη τη Θεσσαλία, με τις συλλογές του να αφηγούνται την ιστορία της πόλης από την παλαιολιθική εποχή έως το 1881.
Σημαντική είναι και η φήμη της Δημοτικής Πινακοθήκης – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα που στεγάζει την ιδιωτική συλλογή που ο εμπνευστής της πινακοθήκης Γεώργιος Κατσίγρας δώρισε το 1981 στον δήμο Λάρισας. Εδώ θα δείτε 780 έργα -ζωγραφικά, χαρακτικά και σχέδια – από τον 19ο μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, οργανωμένα σε τέσσερις θεματικές ενότητες που προσδίδουν στην επίσκεψη μια βιωματική προσέγγιση. Από τη Λάρισα δεν λείπουν ούτε τα οθωμανικά μνημεία, τα οποία εύκολα μπορεί να εντοπίσει ο επισκέπτης στο κέντρο της πόλης.
Μπεζεστένι/ Photo: Shutterstock
Διαπλέοντας τον Πηνειό/Photo: shutterstock
Εκτός από το Μπεζεστένι, το Γενί Τζαμί είναι το νεότερο από τα πολλά τζαμιά που υπήρχαν στη Λάρισα την περίοδο της τουρκικής κατοχής και στην πρόσοψή του φέρει νεοκλασικά διακοσμητικά στοιχεία του 19ου αι., ενώ σώζεται και ο μιναρές του. Πολύ προγενέστερα, από τον 15ο αι., είναι τα Οθωμανικά λουτρά που διατηρούν αρκετά αυθεντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία και όπως όλα τα χαμάμ, αποτελούσαν σημαντικό στοιχείο της καθημερινότητας και της κοινωνικής ζωής των Οθωμανών.
Τι άλλο θα βρείτε στο κέντρο της πόλης
Άφθονους πεζόδρομους για να ευχαριστηθείτε βόλτες και τόσες καφετέριες που επιβεβαιώνουν τη φήμη της Λάρισας ως η «πόλη του καφέ», το μνημείο του πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη, που συνδέθηκε με τη Λάρισα περνώντας εδώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του, έναν πράσινο πνεύμονα –το πάρκο του Αλκαζάρ-, του οποίου η μεγάλη έκταση απλώνεται κατά μήκος της κοίτης του Πηνειού ποταμού, που με τη σειρά του προσφέρεται για περιπάτους και ποδηλατάδα στις όχθες του.
Παραλία Ψαρόλακα/Photo: unsplash
Photo: Αρχείο Δήμου Αγιάς
Στο μεταξύ, στα παράλια του νομού σε απόσταση το πολύ μιας ώρας από τη Λάρισα, θελκτικές παραλίες σας βάζουν σε πειρασμό να ξαναθυμηθείτε το καλοκαίρι και να βουτήξετε στα ήρεμα νερά τους. Η ακτογραμμή της Λάρισας βρίθει τουριστικών θερέτρων, και ανάμεσα σε δημοφιλείς παραλίες όπως ο Αγιόκαμπος, η Βελίκα, τα Μεσάγγαλα, το Καστρί Λουτρό και το Στόμιο, ή λιγότερο γνωστές σαν τον βοτσαλωτό Ψαρόλακκα, το Πηγάδι με τα κρυστάλλινα νερά και τον Ρακοπόταμο με τη χρυσαφένια αμμουδιά, σίγουρα θα βρείτε αυτή που θα σας συναρπάσει. Στο μεταξύ Κίσσαβος και Όλυμπος προσελκύουν το ενδιαφέρον όχι μόνο των φυσιολατρών, αλλά και όσων θέλουν να εξερευνήσουν γραφικούς οικισμούς.
Στις βορειοδυτικές πλαγιές του πρώτου, τα Αμπελάκια αποτελούν έναν διατηρητέο οικισμό με αρχοντικά που μαρτυρούν την οικονομική άνθιση του τόπου το 18ο αιώνα χάρη στη βιοτεχνία της κόκκινης βαφής για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το χτισμένο το 1787 αρχοντικό Schwarz, που πλέον λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο, με τοιχογραφίες, ξυλόγλυπτα, βιτρό φεγγίτες και περίτεχνο τζάκι.
Στα Φάρσαλα, περιοχή της ομηρικής Φθίας και πατρίδα του Αχιλλέα, θα δοκιμάσετε τον περίφημο «χαλβά Φαρσάλων» με αγνό βούτυρο και αμύγδαλα, ενώ στον Τύρναβο, θα επιδοθείτε σε αλλεπάλληλες δοκιμές ντόπιου τσίπουρου μαζί με τους απαραίτητους μεζέδες φυσικά, αλλά και κρασιά της ποικιλίας Μαύρο Μοσχάτο Τυρνάβου. Στη διάσημη για τον αμπελώνα της Ραψάνη, εκτός από τον ομώνυμο οίνο, θα απολαύσετε φθινοπωρινούς περιπάτους στα 550μ. υψόμετρο στον Όλυμπο, πριν καταλήξετε για φαγητό στη μεγάλη κεντρική πλατεία, ενώ στην Κοιλάδα των Τεμπών θα συναντήσετε ένα από τα ωραιότερα τοπία του Θεσσαλικού κάμπου, αν όχι όλης της Ελλάδας.