Tο καλοκαίρι μόλις ήρθε και η γενική καθαριότητα μοιάζει με βραχνά.
Του Αγίου Κωνσταντίνου, σύμφωνα με την παράδοση ξεστρώνουμε τα χαλιά, ενώ του Αγίου Δημητρίου τα στρώνουμε, να σε χαρώ! (όπως λέει μια ψυχή που γνώρισα προσφάτως από κοντά, σε ένα ρόλο της).
Ως εργαζόμενη μητέρα, με βαρύ πρόγραμμα και γρήγορους ρυθμούς στην καθημερινότητά μου, δεν έχω πολύ χρόνο για τις δουλειές του σπιτιού, αλλά προσπαθώ να το κρατάω σε τάξη, γιατί ένα τακτοποιημένο σπίτι καθαρίζεται πολύ πιο εύκολα από ένα σπίτι στο οποίο επικρατεί χάος.
Με ποια σειρά ξεκινάμε την γενική, ώστε να μην σπαταλήσουμε περιττή ενέργεια;
Μετά από χρόνια δοκιμών βρήκα τον τρόπο σε 6 ημέρες να καθαρίσω εύκολα και γρήγορα το σπίτι μου. Βασική προϋπόθεση είναι να έχουμε ολοκληρώσει με την οργάνωση ντουλάπας (όπως έχω αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μου):
● Ημέρα 1η: Μπαλκόνια. Rule No1 Ξεκινάμε πάντα από έξω προς τα μέσα. Για να μην μεταφέρουμε την σκόνη, αρχίζουμε την γενική από την βεράντα μας. Καθαρίζουμε παντζούρια, σίτες και παράθυρα και συνεχίζουμε με τα κάγκελα και το δάπεδο του μπαλκονιού.
● Ημέρα 2η: Υπνοδωμάτιο. Συνεχίζουμε με την καθαριότητα του βασικού υπνοδωματίου. Βγάζουμε το στρώμα να αεριστεί και καθαρίζουμε με λεπτομέρεια πρώτα τα έπιπλα, το φωτιστικό, τους διακόπτες, τους πίνακες και τα διακοσμητικά. Στρώνουμε με κλινοσκεπάσματα πιο ανάλαφρα και ολοκληρώνουμε με σχολαστικό σκούπισμα και σφουγγάρισμα.
● Ημέρα 3η: Παιδικό δωμάτιο. Επαναλαμβάνουμε τις εργασίες που κάναμε και στο βασικό υπνοδωμάτιο και με την βοήθεια των παιδιών μας καθαρίζουμε την βιβλιοθήκη τους, τα παιχνίδια και τα κάδρα. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να συμμετέχουν τα παιδιά στην διαδικασία. Αφενός είναι ο προσωπικός τους χώρος και οφείλουν να έχουν άποψη για αυτόν και αφετέρου, δίνοντάς τους αρμοδιότητες, νιώθουν πιο σημαντικά και ελαχιστοποιούν τον χρόνο που θα σπαταλούσαμε αν το κάναμε χωρίς την συμβολή τους.
● Ημέρα 4η: Σαλόνι. Ξεστρώνουμε τα χαλιά και είτε τα πλένουμε είτε τα δίνουμε για πλύσιμο και φύλαξη σε επαγγελματία και στρώνουμε ένα πιο ανάλαφρο χαλί τύπου ψάθα. Καθαρίζουμε επιμελώς πίσω από τα βαριά έπιπλα, όπως καναπέδες, μπουφέδες ή βιβλιοθήκες. Αλλάζουμε τα ριχτάρια στους καναπέδες βάζοντας πιο δροσερά υφάσματα και θήκες μαξιλαριών και ξεσκονίζουμε με υγρό πανί και απορρυπαντικό που επιτρέπουν τα έπιπλα μας, τα φωτιστικά, τους διακόπτες, τα πόμολα και τα διακοσμητικά.
● Ημέρα 5η: Κουζίνα. Καθαρίζουμε με λεπτομέρεια τα ντουλάπια της κουζίνας (εσωτερικά και εξωτερικά), το ψυγείο και τις ηλεκτρικές συσκευές. Είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι της γενικής καθαριότητας αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.
● Ημέρα 6η: Μπάνιο. Τέλος καθαρίζουμε με λεπτομέρεια τους αρμούς στα πλακάκια του μπάνιου και όλα τα είδη υγιεινής. Καλό σαπούνισμα και να θυμάστε να μην αναμειγνύετε με διαφορετικά καθαριστικά γιατί θα καταστρέψετε το σμάλτο τους.
Με εκτίμηση,
Διονυσία