Ανάλυση αγοράς του Real Estate για το πρώτο 5μήνο του 2023. (Γράφει ο Ξενοφών Ζαδές)

Ανάλυση αγοράς του Real Estate για το πρώτο 5μήνο του 2023.

Διανύοντας ήδη το πρώτο 5 μηνο του 2023, μπορούμε να έχουμε μια ξεκάθαρη πλέον, θετική εικόνα για την αγορά του real estate. Δεν θυμάμαι άλλη χρονιά να βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και η αγορά να συνεχίζει να δουλεύει κανονικά! Ο κόσμος απλά συνέχιζε να αγοράζει , να πουλάει και να κινείτε, μην δίνοντας σημασία στις εκλογές και στην ακρίβεια γύρω του.

Παρατηρήσαμε ότι παρά το γεγονός της αύξησης των τιμών και της αύξησης των επιτοκίων, οι αγοραστές δηλώνουν παρόν για να αγοράσουν. Το πρόγραμμα ¨σπίτι μου¨ δημιούργησε μια δυναμική στην αγορά. Aπό τη μία ανέβασε αξίες γιατί προσφέρει φθηνό χρήμα, από την άλλη κινητοποίησε αγοραστές που απλά δεν το σκεφτόντουσαν ή δεν ήταν έτοιμοι να αγοράσου.  Το πρόγραμμα είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, αρχικά λόγω έλλειψης κατάλληλων ακινήτων, όμως έχει φέρει κινητικότητα, και αρκετοί θα προχωρήσουν κ χωρίς το πρόγραμμα.

Η επόμενη ημέρα των εκλογών, φέρνει αύξηση των τηλεφωνημάτων και ραντεβού από ανθρώπους και εταιρίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν. Το στοίχημα είναι να παραμείνει το θετικό κλίμα, να υλοποιηθούν τα προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί και να δημιουργηθούνε νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

Σε συζητήσεις με συναδέλφους στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, το απόθεμα των ακινήτων είναι τόσο χαμηλό όπου η ζήτηση είναι τεράστια και οι αυξήσεις των αξιών των ακινήτων ανάλογη. Οι αξίες στη χώρα μας, είναι ακόμα ανταγωνιστικές στις περισσότερες περιοχές και σε συνδυασμό με το κλίμα στη χώρα μας θα αποτελούν σίγουρα μια συμφέρουσα λύση για αγοραστές του εξωτερικού.

Ο τομέας των ακινήτων αποτελεί ίσως μια από τις σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης, μαζί με τον τουρισμό και την ενέργεια. Αποτέλεσμα να έχουμε εξελίξεις το επόμενο διάστημα, είσοδο νέων παικτών στην αγορά ( μεγάλες κατασκευαστικές δημοσίων έργων ) όπως και ανθρώπους που θα θελήσουν ν ασχοληθούν με έναν τομέα που θα έχει δυναμική. Η άποψη: ότι λάμπει δεν είναι χρυσός ισχύει και στην περίπτωση του real estate. Aπό τη μία το γεγονός μίας ανάπτυξης δεν σημαίνει ότι τα πράγματα θα είναι εύκολα και κερδοφόρα. Από την άλλη είναι ευκαιρία , ο κλάδος μας να επενδύσει στην εκπαίδευση και την υποστήριξη των ανθρώπων του, ωστε να αυξήσουμε τ αποτύπωμα μας στην αγορά και να δώσουμε αξία στην υπηρεσία του συμβούλου ακίνητης περιουσίας.

 

Με εκτίμηση

Ξενοφών Ζαδές

Loading

Compare listings

Compare