Πώς να βάψετε το τσιμεντένιο δάπεδο σας για να το μετατρέψετε σε ένα όμορφο πλακόστρωτο.

Σας έχουμε έναν εύκολο και αρκετά οικονομικό τρόπο για να αλλάξετε την άσχημη όψη του τσιμεντένιου δαπέδου σε ένα καλαίσθητο πέτρινο πλακόστρωτο ή ότι άλλο σχέδιο σας αρέσει μόνο με χρώμα.

Δείτε παρακάτω τι θα χρειαστείτε και βήμα – βήμα όλες οι οδηγίες για να το φτιάξετε μόνοι σας.

Θα χρειαστείτε:

1) Χρώματα σε σπρέι, τουλάχιστον 2 αποχρώσεις: Κατάλληλα για αυτήν την δουλειά είναι τα ακρυλικά χρώματα σε σπρέι για γκράφιτι. Έχουν ιδιαίτερη αντοχή στις καιρικές συνθήκες, εξαιρετική πρόσφυση σε τσιμεντένιες επιφάνειες και σε μεγάλα χρωματοπωλεία θα τα βρείτε σε πολλές αποχρώσεις για να επιλέξετε.

 

2) Πλαστικό καλούπι τσιμέντου για μονοπάτια ή χαρτονένιο stencil: Είναι η πιο εύκολη επιλογή να αγοράσετε ένα από τα δύο, όποιο σας βολεύει καλύτερα. Ενναλακτικά μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας σχεδιάζοντας πάνω σε χαρτόνι μακέτας ένα σχέδιο πέτρας, κόψτε το με κοπίδι και χρησιμοποιήστε σαν καλούπι

 

 

3) Διαφανές Βερνίκι για πέτρα: Επιλέξτε ένα ποιοτικό προϊόν στεγανοποίησης και προστασίας πέτρινων-τσιμεντένιων επιφανειών πλήρους απορρόφησης, που δεν θα αφήνει δηλαδή “φιλμ” πάνω στην επιφάνεια του τσιμέντου, ενώ ταυτόχρονα θα τονίζει τα χρώματα.

 

Ξεκινάμε….

1. Αρχικά καθαρίστε πολύ καλά με σκληρή βούρτσα και χλωρίνη το τσιμεντένιο δάπεδο ώστε να μην υπάρχουν στην επιφάνειά του σκόνες, λίπη κλπ. Αφήστε να στεγνώσει πολύ καλά πριν ξεκινήσετε το βάψιμο.

2. Ξεκινήστε τοποθετώντας το καλούπι -από την πλευρά που εφάπτεται πλήρως στο δάπεδο- ή το stencil σας στην πρώτη γωνία-άκρη του δαπέδου.


Χρωματίστε 
τα κενά σχήματα με το σπρέϋ χρησιμοποιώντας εναλλάξ τις αποχρώσεις που έχετε επιλέξει και συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο σε όλο το δάπεδο, επανατοποθετώντας διαδοχικά το καλούπι ή το stencil.

3. Αφού στεγνώσει το χρώμα απλώστε με ρολό βαψίματος το προστατευτικό βερνίκι και αφήστε το δάπεδο να στεγνώσει, χωρίς να το πατήσετε, τουλάχιστον 12 ώρες ή ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος που θα χρησιμοποιήσετε.

 

Tip

Αν δεν σας αρέσει η όψη της πέτρας μπορείτε να διαλέξετε οποιοδήποτε σχέδιο stencil σας αρέσειΗ διαδικασία είναι η ίδια.

 

 

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε

* Καλούπια τσιμέντου για μονοπάτια θα βρείτε στην αγορά σε διάφορα σχέδια-τιμές. Για την συγκεκριμένη χρήση η ποιότητα δεν ενδιαφέρει, για αυτό και επιλέξτε το πιο οικονομικό.

Το χαρτόνι μακέτας στο οποίο θα δημιουργήσετε ακανόνιστα σχήματα πέτρας, είναι ο πιο οικονομικός τύπος αυτοσχέδιου “καλουπιού” για την συγκεκριμένη κατασκευή.

Σχεδιάστε αρχικά το σχήματα που θέλετε με μολύβι σε ένα πρόχειρο κοινό χαρτόνι, κάντε τις …δοκιμές και τις διορθώσεις σας μέχρι να σας ικανοποιεί πλήρως ο τελικός σχηματισμός και στην συνέχεια μεταφέρετε το οριστικό σχέδιο στο χαρτόνι μακέτας και κόψτε το εσωτερικά με κοπίδι.

Θα πρέπει απλά να χρησιμοποιηθεί χαρτόνι που να διαθέτει ένα σχετικό πάχος, ώστε να είναι εύκολη η μετακίνησή του πάνω στην επιφάνεια του δαπέδου

 

 

 

Επειδή συνήθως οι άστρωτες τσιμεντένιες επιφάνειες δεν είναι εντελώς επίπεδες και λείες, είτε χρησιμοποιήσετε πλαστικό καλούπι είτε χαρτονένιο stencil, συγκρατείστε το κάθε φορά με το χέρι σας ώστε να εφάπτεται πλήρως στο δάπεδο.
Για τέλειο αποτέλεσμα, σε δάπεδα με έντονες ανομοιομορφίες και εξογκώματα θα πρέπει αρχικά αυτά να αφαιρεθούν ώστε να μην χαλούν την τελική όψη του σχεδίου.

*Πριν ξεκινήσετε κάντε έναν υπολογισμό με βάση το μέγεθος του καλουπιού για το πόσες φορές “χωράει” στο δάπεδο, κατά μήκος  και πλάτος, ώστε αν χρειάζεται στις άκρες να τοποθετήσετε εντός του τσιμέντου ένα μέρος και όχι ολόκληρο του καλούπι-stencil. Έτσι το τελικό σχέδιο θα είναι  σχετικά συμμετρικό  χωρίς να τελειώνει “άκομψα” σε κάποια από τις εξωτερικές πλευρές.

 

Ένας εναλλακτικός τρόπος για να δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση πλακόστρωτου δαπέδου σε μια τσιμεντένια επιφάνεια είναι να δουλέψετε χρησιμοποιώντας προστατευτική ταινία βαψίματος.

Απλώς δημιουργείστε με αυτή τα σχήματα που θέλετε και στην συνέχεια βάψτε με το σπρέι τα κενά και αφαιρέστε την ταινία.
Με την χρήση της ταινίας μπορείτε να δημιουργήσετε και  συμμετρικά και όχι ακανόνιστα σχήματα, δίνοντας πχ σε ένα τσιμεντένιο δάπεδο όψη πλακόστρωσης με τετράγωνες πλάκες.

 

Το καλούπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να σχεδιάσετε με ένα λεπτό πινέλο τα σχήματα πάνω στην επιφάνεια του τσιμέντου και στην συνέχεια να τα βάψετε επίσης με πινέλο και ακρυλικό χρώμα ή τσιμεντόχρωμα.

Αυτός  είναι ο τρόπος που δημιουργεί το πιο πετυχημένο και πειστικό αποτέλεσμα όψης  παραδοσιακού δαπέδου σε λευκό – γρι ή λευκό- μπλε.

 

 

 

Χρησιμοποιώντας χαρτόνι μακέτας ή ταινία και όχι πλαστικό καλούπι έχετε την ευχέρεια να κανονίσετε σε όποιο πάχος εσείς θέλετε τον “αρμό” που θα υπάρχει ανάμεσα στα σχήματα.* Το χρώμα  του κενού ανάμεσα στα χρωματισμένα σχήματα, στο τελικό αποτέλεσμα, είναι προφανές πως  είναι το αρχικό χρώμα του δαπέδου.

 

Αν λοιπόν χρειάζεται πριν ξεκινήσετε με τα σχήματα βάψτε ολόκληρο το δάπεδο με τσιμεντόχρωμα ή ακρυλικό χρώμα για εξωτερικούς χώρους. Το άσπρο είναι το καταλληλότερο για την συγκεκριμένη χρήση αφού ταιριάζει αισθητικά με όποιες αποχρώσεις και αν επιλέξετε  για τον χρωματισμό των σχημάτων του καλουπιού.

Πριν ξεκινήσετε την εφαρμογή του χρώματος πάνω στο τσιμέντο, κάντε μια δοκιμή σε ένα μεγάλο κομμάτι απλό χαρτόνι για να είστε σίγουροι ότι οι αποχρώσεις που έχετε επιλέξει δημιουργούν το αποτέλεσμα που θέλετε.

 

Η επιλογή-συνδυασμός των χρωμάτων είναι παραπάνω από το μισό της επιτυχίας του τελικού αποτελέσματος.
Επιλέξτε 2-3 χρώματα σε σπρέι που μπορεί να είναι παρεμφερή ή και να δημιουργούν αντίθεση μεταξύ τους.
Η επιλογή των χρωμάτων εξαρτάται από τον χώρο αφού πχ σε κήπους – αυλές εξοχικών σπιτιών πολύ όμορφες είναι τόσο οι φυσικές όσο και πιο έντονες αποχρώσεις, σε ένα νησιώτικο σπίτι κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργηθεί με άσπρο ή γκρι και αποχρώσεις του μπλε κλπ
Πολύ ιδιαίτερο αποτέλεσμα δημιουργούν και τα μεταλλικά χρώματα σε σπρέϊ και κυρίως το καφέ-μπρονζέ, ενώ σε όλους τους τύπους χρώματος, πριν αυτό στεγνώσει πλήρως, μπορεί να δημιουργηθεί υφή και κατά τόπους ελαφρές ανομοιομορφίες με ένα στεγνό πινέλο.

Πώς να βάψετε το τσιμεντένιο δάπεδο σας για να το μετατρέψετε σε ένα όμορφο πλακόστρωτο

 

Loading

Compare listings

Compare