Τα γευστικά έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας!

Τα γευστικά έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας 

Tο Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού. H κατανυκτική και πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας ακολουθείται από τη χαρά που τη διαδέχεται το βράδυ της Ανάστασης και η Κυριακή του Πάσχα!

Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας η νηστεία είναι αυστηρή και ξεκινάει με τη Μεγάλη Δευτέρα και κρατάει μέχρι να κοινωνήσουμε το Μεγάλο Σάββατο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να φάμε γευστικά φαγητά. 

Οι προτάσεις είναι πολλές και πολύ γευστικές. Τα λαχανικά και τα θαλασσινά , το ταχίνι και το μέλι έχουν τη τιμητική τους τις ημέρες της νηστείας καθώς άλλωστε και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς που δεν λείπει από κανένα σπίτι!

 

 

Ας δούμε λοιπόν τις βασικότερες γευστικές ελληνικές παραδόσεις της Μεγάλης Εβδομάδας…

Τα ήθη και τα έθιμα που συνοδεύουν το πασχαλινό τραπέζι είναι πολλά και διαφέρουν από τόπο σε τόπο.

Η Μεγάλη Πέμπτη ή αλλιώς Κοκκινοπέφτη είναι η μέρα που τιμάται ο Μυστικός Δείπνος, γίνεται η «Σταύρωση του Χριστού» στην Εκκλησία και στολίζεται όλο το βράδυ ο Επιτάφιος.

Είναι ημέρα πένθους κατά την οποία σε αρκετές χώρες, συνηθίζεται να βάφονται αυγά με κόκκινο χρώμα, τα οποία συμβολίζουν το αίμα του Iησού Xριστού που έσταξε όταν τον λογχίσε ο Pωμαίος στρατιώτης στον σταυρό.

Για πολλούς το τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών συμβολίζει την Aνάσταση, καθώς το αυγό είναι το σύμβολο της ζωής. Όταν τσουγκρίζουμε και σπάει το κέλυφος του αυγού, γεννιέται μια νέα ζωή! Στις μέρες μας, πολλοί βάφουμε τα αυγά μας με διάφορα χρώματα και τα διακοσμούμε όπως θέλουμε! 

 

 

Ακόμα από το πρωί της Μ. Πέμπτης, σε πολλά σπίτια οι γυναίκες ζυμώνουν τα τσουρέκια τα οποία είναι είτε απλά και μαστιχωτά ή γεμιστά με διάφορες γεύσεις! Και φυσικά πλάθουν και κουλουράκια! 

 

 

 

 

Την ίδια μέρα φτιάχνονται και οι Λαμπροκουλούρες. Το τσουρέκι αποτελεί για πολλούς την εξέλιξη της Λαμπροκουλούρας.                   

 

                                      

 

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι και το αποκορύφωμα της νηστείας. Επιλέγονται τροφές χωρίς λάδι και με μπόλικο ξύδι ως ένδειξη της πίστης στον Χριστό που του έδωσαν να πιει ξύδι. Το μενού περιέχει σαλάτες με μπόλικο ξύδι αντί για λάδι και δεν λείπουν το ψωμί και γιατί όχι και οι πικάντικες ελιές από το τραπέζι! 

 

 

 

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση, οι οικογένειες σε όλη τη χώρα ετοιμάζουν το κοκορέτσι και τη σούβλα με το αρνί που θα ψήσουν την επομένη το πρωί και τρώνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα την οποία εγώ μαγείρεψα με κοτόπουλο και σας εγγυώμαι ότι είναι γλύκισμα!

Η μαγειρίτσα αποτελεί το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας μετά τη νηστεία της Σαρακοστής. Φτιαγμένη κυρίως με χορταρικά, είναι ό,τι πρέπει για να επανέλθει το στομάχι που απείχε τόσες μέρες από το κρέας. Εκτός από αυτή τη σούπα όμως, πρωταγωνιστούν και πολλές συνταγές με αρνιά και εγώ θα σας πρότεινα ένα γεμιστό αρνί με γραβιέρα και μελιτζάνα ή ένα αρνί ψημένο μέσα σε ζύμη ψωμιού!

 

 

 

 

Για το τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει σε όλα τα σπίτια από το προηγούμενο βράδυ καθώς οι άντρες ετοιμάζουν τη ψησταριά τους και τη σούβλα τους για να σουβλίσουν το αρνί την επόμενη ημέρα!

Από το τραπέζι όμως δεν μπορεί να λείπουν τα κόκκινα αυγά, τα κουλουράκια και τα τσουρέκια! Φυσικά μαζί με όλα αυτά ρέει και άφθονο κρασί! Το κέφι, η αγάπη και το τραγούδι αυτή τη μέρα κυριαρχούν! Υπάρχουν όμως και κάποιες εναλλακτικές για όσους δεν σουβλίσουν αρνί φέτος! Το γεμιστό αρνίσιο μπούτι στο φούρνο και το αρνίσιο γιουβέτσι θα αφήσουν έκπληκτους τους καλεσμένους σας!

 

 

 

Τέλος, ένα έθιμο που οι περισσότεροι από μας δεν γνωρίζουν είναι ότι σε μερικούς τόπους τα παλαιότερα χρόνια το πασχαλινό τραπέζι έμενε στρωμένο και ανέπαφο για 3 ημέρες, και ότι ψίχουλα απομένανε τα ρίχνανε στ’ αμπέλια για να μεταδοθεί σ’ αυτά αφθονία! Εύχομαι σε όλους λοιπόν αυτό το Πάσχα να φέρει αφθονία αγάπης και υγείας στα σπίτια τους!

 

Καλή Ανάσταση! Καλό Πάσχα! Με αγάπη και ελπίδα!

 

https://akispetretzikis.com/

Loading

Compare listings

Compare