Ήθη και έθιμα του Πάσχα.

Το Πάσχα για τα περισσότερα παιδιά είναι συνυφασμένο με τις διακοπές και την επίσκεψη στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς στο χωριό ή σε νησί. Πολλά όμως είναι και τα παιδιά εκείνα που τις μέρες αυτές συμμετέχουν στις παραδόσεις του Πάσχα και τηρούν μαζί με όλη την οικογένεια τα ήθη και έθιμα

Από το βάψιμο των αυγών και την Ανάσταση το βράδυ του Μ. Σαββάτου, μέχρι την Κυριακή του Πάσχα και το σούβλισμα του αρνιού, όλα συμβολίζουν το νόημα της μεγαλύτερης γιορτής της Χριστιανοσύνης που είναι η ίδια ζωή. Ας δούμε παρακάτω μερικά ήθη και έθιμα της Μ. Εβδομάδας και ποιο το νόημά τους.

Τα παιδιά μέσα από τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μαθαίνουν την ιστορία ενός τόπου και μέσω αυτών δημιουργείται μια βάση στήριξης και ασφάλειας για εκείνα. Ένα από τα έθιμα είναι τα κόκκινα πασχαλινά αβγά, που φτιάχνουμε κάθε Μ. Πέμπτη και συμβολίζουν το αίμα του Χριστού. Στις μέρες μας υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, όπως αυγά σε διάφορα χρώματα και αλλά και σοκολατένια. Μέρος του εθίμου των πασχαλινών αβγών είναι και το τσούγκρισμα, συνήθως το βράδυ του Μ. Σαββάτου ή την Κυριακή του Πάσχα.

Την Μεγάλη Παρασκευή έχουμε το έθιμο του στολισμού και της μεταφοράς του επιταφίου. Ο επιτάφιος στολίζεται με λουλούδια και περιφέρεται γύρω από την εκκλησία και τους δρόμους κοντά σε αυτή. Τα παιδιά συνηθίζουν να περνούν κάτω από τον επιτάφιο, κάτι που είναι μια πολύ καλή και ευσεβής συνήθεια.

Άλλο ένα πολύ γνωστό έθιμο της Μ. Εβδομάδας είναι η προσφορά της λαμπάδας από τους νονούς στα βαφτιστήρια τους. Η λαμπάδα είναι συνήθως λευκή και ανάβει το βράδυ του Μ. Σαββάτου με το Άγιο Φως, που μεταφέρεται από τον Άγιο Τάφο στους πιστούς. Στις μέρες μας υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, όπως λαμπάδες σε μεγάλη ποικιλία από χρώματα και σχέδια.

Την ημέρα του Πάσχα το έθιμο της ημέρας δεν είναι άλλο από το σούβλισμα του αρνιού. Ειδικά στην επαρχία το σούβλισμα του αρνιού στην ύπαιθρο είναι συνδεδεμένο με μεγάλες γιορτές, χορούς, γλέντι και τραγούδι. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα τελείται ο Εσπερινός της Αγάπης, στον οποίο συνηθίζεται τα παιδιά να προσφέρουν τις λαμπάδες τους στην εκκλησία. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε διάφορες γλώσσες.

Όποιο μέρος και αν επιλέξετε μαζί με τα παιδιά σας να περάσετε τις ημέρες του Πάσχα, είτε στην πόλη, είτε στην επαρχία, φροντίστε να ζήσετε αξέχαστες στιγμές που σίγουρα θα χαραχτούν όμορφα στη μνήμη τους.

https://www.dpam.gr/

Loading

Compare listings

Compare