Αγορά κατοικίας: Ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η Αθήνα.

Στην τέταρτη θέση μεταξύ σειράς ευρωπαϊκών πόλεων κατατάσσει την αγορά κατοικίας της Αθήνας νέα έρευνα, αναφορικά με το πόσο ελκυστική είναι ως προορισμός για επενδυτές που ενδιαφέρονται να εκμεταλλευθούν ακίνητα. Συγκεκριμένα, με βάση τα σχετικά στοιχεία που επιμελήθηκε η επενδυτική εταιρεία ProfitLevel, προκύπτει ότι στην περίπτωση της Αθήνας απαιτούνται 21,4 χρόνια για την απόσβεση της σχετικής επένδυσης σήμερα. Ο χρόνος αυτός υπολογίζεται με βάση το κόστος αγοράς ακινήτου και το ύψος των ενοικίων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην «Κ» η αναλύτρια της ProfitLevel Λουσία Ζάρσκα, «σε σχέση με πέρυσι παρατηρούμε μια επιμήκυνση του απαιτούμενου χρόνου απόσβεσης κατά σχεδόν τέσσερα χρόνια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τιμές πώλησης κατοικιών αυξήθηκαν με σχεδόν τρεις φορές ταχύτερο ρυθμό συγκριτικά με τον αντίστοιχο ρυθμό αύξησης των τιμών ενοικίασης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Numbeo, που χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς της έρευνας, η μέση τιμή πώλησης ενός ακινήτου σύγχρονων προδιαγραφών (έως 15 ετών) στην Αθήνα διαμορφώνεται σε 2.500 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, ενώ το μέσο κόστος ενοικίασης για ένα διαμέρισμα άνω των 100 τ.μ. διαμορφώνεται σε 900

 

ευρώ σε μηνιαία βάση.Αγορά κατοικίας: Ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η Αθήνα-1

Βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ ευρωπαϊκών πόλεων, στην 1η η Βαλένθια.

Στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Βαλένθια στην Ισπανία με μόλις 16,7 έτη, ενώ έπονται τα Κανάρια Νησιά με 19,44 έτη και η Βαρκελώνη με 19,48 έτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της Βαρκελώνης το μέσο κόστος απόκτησης ακινήτου στο κέντρο της πόλης (στοιχεία από τη Numbeo) προσεγγίζει τα 5.000 ευρώ/τ.μ. (4.960 ευρώ/τ.μ.) και είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο κόστος στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο, ακόμη υψηλότερο είναι το ενοίκιο, καθώς η μέση τιμή για ένα διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο διαμορφώνεται σε 1.042 ευρώ, όντας 110,4% υψηλότερο από τα σχεδόν 500 ευρώ ενός αντίστοιχου ακινήτου στην ελληνική πρωτεύουσα. Αντίστοιχα, διαμερίσματα μεγαλύτερης επιφάνειας (110 τ.μ.) στο κέντρο της Αθήνας εκμισθώνονται αντί 875 ευρώ κατά μέσον όρο, ενώ στη Βαρκελώνη, το αντίστοιχο κόστος είναι σχεδόν διπλάσιο – 1.744 ευρώ μηνιαίως.

Σημειωτέον ότι με βάση τη Numbeo, ο μέσος μισθός έπειτα από φόρους και κρατήσεις ανέρχεται σε 923 ευρώ στην Ελλάδα, έναντι 1.815 στην Ισπανία, ποσό που είναι 96,5% υψηλότερο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, φαίνεται πως προκύπτουν αρκετές ομοιότητες, καθώς εν τέλει η αγοραστική δύναμη μεταξύ ενός νοικοκυριού που μένει στην Αθήνα κι ενός αντίστοιχου που μένει στη Βαρκελώνη δεν έχει μεγάλες αποκλίσεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το κόστος στέγασης.
 
www.kathimerini.gr

Loading

Compare listings

Compare