Τελικά, πότε στολίζουμε το δέντρο των Χριστουγέννων; Ετοιμαστείτε!

Μπορεί ο καιρός να μην προδιαθέτει και σε πολλές περιοχές ο ήλιος να φωτίζει τους ουρανούς, ωστόσο, ήδη εποχιακά καταστήματα έχουν «φορέσει» τα χριστουγεννιάτικά τους. Λαμπιόνια, αστεράκια, μπάλες σε κάθε λογής χρώμα και μέγεθος στολίζονται και προετοιμάζουν για την ωραιότερη, κατά πολλούς, εποχή του χρόνου

Πότε στολίζουμε για τα Χριστούγεννα -Και δεν είναι μετά του Αγίου Νικολάου!

Εάν είστε από εκείνους που αγαπούν τα Χριστούγεννα και λατρεύουν να περνούν ώρες μπροστά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και να χάνονται στη μαγεία του, τότε ετοιμαστείτε να στολίσετε.

Μπορεί πολλοί να περιμένουν τη γιορτή του Αγίου Νικολάου για να στολίσουν, ωστόσο, η παράδοση επιτρέπει το στόλισμα του δέντρου 40 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα!

Μπορείτε, λοιπόν, να στολίσετε το σπίτι σας γύρω στις 16 Νοεμβρίου. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως σύμφωνα με τον ψυχαναλυτή Στιβ Μακίουεν, ο χριστουγεννιάτικος στολισμός ανεβάζει τη διάθεση.

Τι συμβολίζει ο στολισμός του δέντρου?

Ο στολισμός του δένδρου είναι καθαρά συμβολικός της ευτυχίας των ανθρώπων και της φύσεως με τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Σύμφωνα με ερευνητές του αντικειμένου, το πρώτο στολισμένο δένδρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539 και τα πρώτα στολίδια ήταν συσκευασμένα φαγητά ή είδη ρουχισμού ή άλλα χρήσιμα είδη, που στο πέρασμα των χρόνων και με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου εξελίχθηκαν μόνο σε διακοσμητικά αντικείμενα. Κατά την παράδοση ο πρώτος που στόλισε δέντρο ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος. Έχει εκφραστεί όμως και η άποψη ότι το έθιμο έχει ανατολίτικη προέλευση. Σύμφωνα με αυτή, ο Αναστάσιος Α’ το 512 έχτισε στη Συρία έναν ναό με δύο ορειχάλκινα δέντρα, όπως αναφέρει η wikipedia.

Στην Ελλάδα το έθιμο αυτό του έλατου ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ήρθε για πρώτη φορά με τον Βαυαρό Βασιλιά Όθωνα το 1833, που σημαίνει ότι είχε ήδη καθιερωθεί ως έθιμο στους βασιλικούς οίκους της Βόρειας Ευρώπης. Αρχικά στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου και εν συνεχεία στην Αθήνα, όπου οι κάτοικοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν. Σημειώνεται ότι στη Γαλλία ως έθιμο εισήχθηκε αρκετά χρόνια μετά απ΄ ότι στην Ελλάδα από την Κόμισσα της Ορλεάνης.

https://trikalaenimerosi.gr/

Loading

Compare listings

Compare