Πως είναι η αγορά ακινήτων στη Λάρισα σήμερα?

Η κατανόηση της αγορά ακίνητων μπορεί να φαίνεται αποθαρρυντική, όμως δεν χρειάζεται τις περισσότερες φορές να γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες.

Η αίσθηση της αγοράς είναι αρκετή ,για να μπορέσουμε να καταλάβουμε αν θα πρέπει να κινηθούμε προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Παρακάτω απαντάμε στα σημαντικότερα ερωτήματα για το τι συμβαίνει σήμερα.

Σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας:

Όλες οι αγορές φαίνεται να ισορροπούν σε κάποιο χρονικό διάστημα. Οι αγορές του Real Estate κάνουν κύκλους ,θα πρέπει να βρούμε μέσα σ αυτούς τους κύκλους μια πιο ασφαλή τάση.

Η αγορά μας είναι σαν ένα διάδρομο με ανηφόρα, στην οποία όταν κάποιος την ανεβαίνει συναντά μεγάλα πλατώματα, θεωρώ ότι αυτό συμβαίνει τα τελευταία 3 χρόνια,η αγορά μας ανεβαίνει με διαστήματα παύσης ενδιάμεσα.

Τι παρατηρούμε στη δική μας αγορά:

Τα εισερχόμενα τηλέφωνα παραμένουν σταθερά το πρώτο εξάμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό σημαίνει ότι οι αγοραστές θέλουν να τοποθετηθούν .

Το ερώτημα είναι σε τί είδους ακίνητα και ποια είναι τα χρήματα που επιθυμεί να διαθέσει ο μέσος αγοραστής.

Παρατηρούμε ότι λόγω της ανόδου της αγοράς, αρκετοί πωλητές βιαστήκανε να κοστολογήσουν μπροστά από την αγορά, αποτέλεσμα να μην πάρουν προσφορές και είτε να μειώσουν είτε να βγούνε εκτός αγοράς.

Οι πωλητές με κίνητρο, αυτό το διάστημα, κοστολόγησαν σωστά και πήρανε προσφορές πολύ κοντά στις τιμές τους.

Σε αρκετές των περιπτώσεων, ακίνητα που είναι εμπορεύσιμα κλείσανε σε υψηλότερες τιμές από τις αρχικές, με τη μέθοδο των κλειστών προσφορών της Keller Williams One.

Επιτόκια και δανεισμός

Οι τράπεζες, ανακοινώνουν ότι θα ακολουθήσουν την αύξηση των επιτοκίων το επόμενο διάστημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας, αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους χρήματος και επιβάρυνση στον καταναλωτή. Από την άλλη μεριά ,οι τράπεζες θέλουν να δώσουν δάνεια και προσφέρουν χρηματοδότηση αρκεί να πληροί κάποιος τα οικονομικά της κριτήρια.

Ο δανεισμός τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα στις περισσότερες των αγοραπωλησιών ενώ σήμερα περισσότερες πράξεις γίνονται με ένα μέρος δανεισμού.

Οι τιμές θα συνεχίζουν ν ανεβαίνουν;

Οι τιμές φαίνεται ότι θα συνεχίσουν ν ανεβαίνουν. Το κόστος κατασκευής έχει εκτοξευτεί, ο πληθωρισμός από μόνος του απαξιώνει τα χρήματα μας και η τοποθέτηση σε ακίνητα σίγουρα δεν θα δημιουργήσει πτώση των αξιών. Πόσο γρήγορα όμως θ ανέβουν και σε τι ποσοστό , έχει να κάνει καθαρά με την προσφορά και τη ζήτηση.

Ποιοι είναι αυτοί που αγοράζουν σήμερα ;

Έχουμε αρκετούς επενδυτές που τοποθετούνται σήμερα στην αγορά και κυρίως αναζητούν μικρά διαμερίσματα, προς ανακατασκευή και μίσθωση.

Επίσης ζευγάρια, με τη βοήθεια της οικογένειας τους, ν αποκτήσουν οικογενειακά διαμερίσματα.

Επενδυτές επίσης σε καταστήματα με απόδοση όπως και κατασκευαστές σε οικόπεδα για οικοδομές.

Η αγορά μας έχει ανθρώπους της Λάρισας και των γύρω περιοχών κυρίως που επενδύουν όμως επιχειρηματικά παρατηρούμε κινήσεις από άλλες περιοχές της χώρας, η πόλη μας αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό προορισμό.

Το σημαντικότερο που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η αγορά κινείται και το Real Estate αποτελεί την πιο ασφαλή κίνηση σήμερα.

Με εκτίμηση

Ξενοφών Ζαδές.

Loading

Compare listings

Compare