Να ενοικιάσω ή να αγοράσω σπίτι?

buy-rent
Να ενοικιάσω ή να αγοράσω σπίτι?

“Δεν αγοράζεις καλύτερα ? Με τα ίδια χρήματα που πληρώνεις κάθε μήνα, αν πάρεις δάνειο, θα σου μείνει το σπίτι στο τέλος”.

Αισθάνομαι ότι είχα χρόνια ν ακούσω αυτές τις φράσεις, μου θυμίζουν χρονιές 2000-2010, τότε που η αγορά κάλπαζε, η οικοδομή αναπτυσσότανε συνεχώς και οι τράπεζες διαφημίζανε ‘απέκτησε το δικό σου σπίτι, γιατί να πληρώνεις ενοίκιο?

Σήμερα η αγορά έχει αλλάξει , μετά την 10 ετήσια κρίση, βρισκόμαστε στην covid εποχή, ενώ αντιμετωπίζουμε μια κρίση που φαίνεται όλο και πιο έντονα αυτή των ανατιμήσεων.

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται, με μια ηρεμία των αγοραστών έναντι της αρχής της πανδημίας, η αγορά άρχισε να βρίσκει τα πατήματα της με την ηλεκτρονική προσαρμογή της ενώ το ενδιαφέρον από το εξωτερικό δημιουργεί έντονη κινητικότητα.

Ένα χαρακτηριστικό της εποχής και του επόμενου διαστήματος στην αγορά είναι η αύξηση των τιμών στα ενοίκια, ενώ οι τιμές παραμένουν σταθερές. Από την άλλη το κόστος του δανεισμού του χρήματος για τη χώρα μας έχει μειωθεί αρκετά με αποτέλεσμα χαμηλά επιτόκια, που κυμαίνονται ανάμεσα κοντά στο 4%.

Οι τράπεζες δίνουν δάνεια, με προϋποθέσεις όμως, ένα ποσοστό του ποσού που συνήθως δεν ξεπερνά το 75-80% ενώ τα υπόλοιπα χρήματα πρέπει να υπάρχουν.

Τι είναι προτιμότερο όμως να δανειστώ και ν αγοράσω ή να συνεχίζω να μένω στο ενοίκιο?

Η απάντηση είναι καθαρά θέμα αναγκών και συναισθημάτων. Η αγορά διαμερίσματος αποτελεί πέραν από μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις στη ζωή μας , μία κυρίως συναισθηματική απόφαση. Το σπίτι, ακόμα στη χώρα μας , το συνδέουμε με την οικογένεια, την οικονομική ανάπτυξη των ατόμων και την εικόνα προς την κοινωνία μας.

Παρακάτω παραθέτουμε τις σημαντικότερες διαφορές αγοράς και ενοικίου.

 

Αγορά VS Ενοίκιο

Αγορά

  • Τα χρήματα σου πιάνουν τόπο, μετά από κάποια χρόνια σου μένει τ ακίνητο
  • Επενδύεις, αφού πέραν από τα χρήματα σου που δίνεις, έχεις ένα ακίνητο ως περιουσιακό στοιχείο, μπορείς να το εκμεταλλευτείς αργότερα.
  • Βάζεις βάσεις για την ανάπτυξη της οικογένεια σου.
  • Δεν έχεις κίνδυνο να σε βγάλουν από το σπίτι σου, γιατί το χρειάζεται ο ιδιοκτήτης
  • Μπορείς ότι αλλαγές θέλεις να κάνεις στο σπίτι σου,

Ενοίκιο

  • Δεν δεσμεύεσαι, αν αλλάξουν οι ανάγκες σου απλά μετακομίζεις.
  • Το ενοίκιο είναι μικρότερο από μία δόση, ενώ ταυτόχρονα κρατάς και τα μετρητά σου που θα έπρεπε να βάλεις για την αγορά.
  • Δεν δένεστε με τ ακίνητο, γνωρίζεις ότι μπορείς ανά πάσα στιγμή να βρεις το επόμενο.
  • Η διαδικασία αγοράς είναι μεγάλη και αγχωτική , το ενοίκιο είναι γρήγορα και άμεσα.

Αγορά ακινήτου ή ενοικίαση λοιπόν? Κανένας δεν μπορεί ν αποφασίσει για εσάς, αξιολογήσετε τις ανάγκες σας και ζητήστε τη συμβουλή ενός συμβούλου ακινήτων. Συγκεντρώστε πληροφορίες της αγοράς ακινήτων και αποφασίστε ανάλογα.

Με εκτίμηση

Ξενοφών Ζαδές

Loading

Compare listings

Compare